Hapankaali ja muut hapatetut kasvikset ovat herkullinen osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Mutta miksi hapankaalia on yleensäkin alettu valmistaa, ja miksi sitä kannattaa syödä säännöllisesti?
Hapankaalin historia – miksi merimiehet söivät hapankaalia?
Kaalin ja muiden kasvisten hapattaminen on ollut kautta aikain keskeinen tapa säilöä kesän satoa ja huolehtia esimerkiksi c-vitamiinin saannista talvenkin aikana. Hapattaminen säilyttää vitamiinien lisäksi muitakin kasvisten hyödyllisiä ravintoaineita.
Kyseessä ei ole uusi tapa, vaan kaalia on fermentoitu jo tuhansien vuosien ajan. Raikasta ja mehukasta hapankaalia nauttivat niin muinaiset kiinalaiset kuin keskiaikaiset eurooppalaisetkin.
Hapankaali oli merimiesten superfoodia.
Hapankaalia oli muinoin tapana ottaa mukaan pitkille merimatkoille, joilla tuoretta ruokaa ei ollut saatavilla. Se oli merimiesten superfoodia, joka säästi heidät keripukkiin sairastumiselta c-vitamiinipitoisuutensa ansiosta.
Suomessa hapankaalin joukkoon on perinteisesti sekoitettu esimerkiksi porkkanaa, purjoa ja valkosipulia. Mausteina käytetään esimerkiksi kuminaa ja katajanmarjoja.
Saksassa hapankaali eli sauerkraut on perinteinen Oktoberfestien herkku. Koreassa taas nautitaan aterioiden kanssa kimchiä, jossa kaali on saanut seurakseen muun muassa chiliä ja inkivääriä.
- Lue lisää Rasilaisen hapankaalituotteista.
Hapankaalin valmistaminen
Hapankaali valmistetaan hapattamalla eli fermentoimalla. Kaalin kohdalla fermentointi tapahtuu maitohappokäymisen avulla. Hapattamisen aikana maitohappobakteerit erittävät maitohappoa ja käyttävät ravinnokseen sokeria, joten kaalin mausta tulee happamampi.
Maitohappokäymisen avulla valmistetaan myös viiliä, piimää ja jogurttia. Sen avulla valmistetaan myös Rasilaisen valkosipulisuolakurkut ja chilisuolakurkut.
Maailmalla menetelmää käytetään esimerkiksi pirskahtelevan kombucha-juoman valmistamiseen teestä sekä maitopohjaista kefiiriä, joista on tullut suosittuja myös Suomessakin.
Hapankaalin kuumentaminen eli pastörointi
Perinteisesti valmistettavaa hapankaalia ei kuumenneta valmistuksen aikana. Rasilaisen hapankaalit ovat pastöroimattomia. Siksi kasvisten vitamiinit ja maitohappokäymisen aikana syntyvät maitohappobakteerit ovat tuotteissa tallella.
Kuumentaminen eli pastörointi tekee mahdolliseksi hapankaalin säilyttämisen huoneenlämmössä. Se kuitenkin myös tuhoaa hapankaaliin muodostuvat maitohappobakteerit sekä vähentää vitamiini- että ravintopitoisuuta.
Rasilaisen hapankaaleja ei pastöroida, joten kasvisten vitamiinit ja maitohappokäymisen aikana syntyvät maitohappobakteerit ovat tuotteissa tallella.
Huoneenlämmössä säilytettävät hapatetut kasvikset ovat pastöroituja, eli ne on kuumennettu tuotteen valmistamisen aikana.
Jos tuotetta ei ole pastöroitu, se täytyy säilyttää kylmässä. Siksi Rasilaisen hapatetut tuotteet löytyvät kaupoista kylmäkaapeista.
Hapankaalin valmistaminen kotona
Hapankaalin valmistaminen kotona ei ole periaatteessa vaikeaa, mutta se vaatii aikaa, huolellista hygieniaa sekä hapattamiseen sekä kaalin säilyttämiseen sopivia astioita.
Hapankaalin terveysvaikutukset
Hapatetuilla kasviksilla on perinteiseti ajateltu olevan hyvinvointia edistäviä ja ylläpitäviä vaikutuksia. Miksi hapatetut kasvikset kannattaa ottaa osaksi ruokavaliota?
Puoli kiloa päivässä täyteen hapankaalin avulla
Hapankaali on monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää paitsi sellaisenaan lisukkeena myös ruuanlaitossa ja leivonnassakin. Se sopii niin smoothieen kuin street food -annosten valmistamiseen.
Hapankaalia kannattaa käyttää osana kasvispitoista ruokavaliota. Se säilyy hyvin, ja sitä on helppo käyttää aterialla kuin aterialla. Sen avulla on helppo saada täyteen suositus puolesta kilosta kasviksia päivässä.
- Tutustu resepteihin, joissa on käytetty hapankaalia.
- Lue lisää kasvispitoisesta ruokavaliosta.
Hapankaali ja hyvinvointi
Hapankaalissa on maitohappokäymisen ansiosta maitohappobakteereja, joiden arvellaan edistävän suoliston hyvinvointia. Suoliston hyvinvointi puolestaan on yhteydessä laajemminkin hyvään oloon, mielialaa myöten.
Kenelle hapankaali sopii?
Hapankaali sopii yleensä kaikista herkkävatsaisimmillekin – myös niille, jotka eivät raakaa kaalia voi nauttia. Sen lisäksi hapankaali sopii lähes kaikkiin ruokavalioihin.
Hapankaali ja ruoka-ainerajoitteet
Hapankaali on vegaanista, maidoton ja sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Se sopii siis kasvissyöjien, vegaanien, laktoosi-intoleranttien ja keliaakikkojen ruokavalioon.
Hapankaali on vegaanista, maidoton ja sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.
Hapankaalia voi käyttää myös osana ketogeenista tai muuta matalahiilihydraattista ruokavaliota.
Hapankaali ja laihduttaminen
Hapankaali sopii myös laihduttajan ruokavalioon ja painonhallintaan. Sen avulla on helppo lisätä ruokavalion kasvispitoisuutta, ja hapankaali on myös kuitupitoista ja erittäin kevyttä syötävää.