Hapankaali ja muut Rasilaisen tuotteet ovat herkullinen osa kasvispitoista ruokavaliota. Lue lisää hapatuksesta sekä kasvispitoisesta ruokavaliosta ja tutustu aiheeseen liittyviin artikkeleihin.
Miksi kasviksia hapatetaan?
Kaalin ja muiden kasvisten hapattaminen on ollut kautta aikain keskeinen tapa säilöä kesän satoa ja huolehtia esimerkiksi c-vitamiinin saannista talvenkin aikana. Se paitsi luo herkullisia makuja, säilyttää myös vitamiineja sekä muitakin kasvisten hyödyllisiä ravintoaineita. Hapattamisen ansiosta fermentoiduissa kuumentamattomissa kasviksissa on myös aimo annos maitohappobakteereita, jotka rikastuttavat ruokavaliota entisestään.
Hapankaalia oli jo vuosisatoja sitten tapana ottaa mukaan pitkille merimatkoille, joilla tuoretta ruokaa ei ollut saatavilla. Kyseessä ei ollut pelkkä herkuttelu: hapankaali oli merimiesten superfoodia, joka säästi heidät keripukkiin sairastumiselta c-vitamiinipitoisuutensa ansiosta.
Hapatetuilla kasviksilla on perinteisesti ajateltu olevan hyvinvointia edistäviä ja ylläpitäviä vaikutuksia. Niitä on käsitelty runsaasti viime aikoina ravitsemukseen ja suoliston hyvinvointiin liittyvässä kirjallisuudessa ja tutkimuksissa. Hapatettuja kasviksista on myös loihdittu mitä herkullisimpia ja trendikkäimpiä reseptejä niin ruokalehdissä- ja kirjoissa kuin lukemattomissa ruoka- ja hyvinvointiblogeissa.