Hapankaalisandot

- À la Meri-Tuuli Väntsi -

Ainekset

  • 400 g broilerin paistileikettä TAI 4 kpl portobellosieniä
  • 2 kananmunaa
  • 3 dl pankojauhoja tai korppujauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 4 dl rypsiöljyä paistamiseen

tonkatsukastike

  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl ketsuppia
  • 3 tl Worcesterhirekastiketta
  • 1 tl sokeria
  • 3 rkl omenasosetta
  • n. 1 tl väkevää sinappia
  • 1 valkosipulin kynsi

leipiin

  • 8 viipaletta valkoista paahtoleipää
  • Rasilaisen perinteistä hapankaalia tai karpalo-omenahapankaalia
  • majoneesia

Ohjeet

16 pientä leipää

Tee ensin tonkatsukastike. Paahda seesaminsiemeniä pannulla ravistellen pannua koko ajan, jotta siemenet eivät pala. Kun seesaminsiemenet ovat kullanruskeita, kaada ne mortteliin tai kulhoon ja murskaa ne karkeaksi rouheeksi.

Yhdistä muut kastikkeen aineksista kulhossa ja sekoita lusikalla, kunnes sokeri liukenee. Raasta sekaan vielä valkosipuli ja sekoita kastikkeeseen lopuksi seesaminsiemenet.

Jos teet kanasandoja, nuiji reisipalat kahden kelmun välissä 0,5 cm paksuiksi pihveiksi. Mausta ne suolalla. Portobellosienet käsitellään poistamalla kanta (sen voi syödä raakana) ja jos sienen lakki on kovin paksu, voi sitä ohentaa veitsellä tai leikata jopa kahdeksi ohueksi viipaleeksi. Ei haittaa, jos sieni hieman repeää leikatessa.

Riko kananmunien rakenne rikki laakeassa kulhossa. Levitä vehnäjauhot toiseen kulhoon ja palkojauhot kolmanteen. Leivitä kanat tai sienet puuteroimalla ne ensin vehnäjauhoissa, kastamalla ne sitten kauttaaltaan kananmunaan ja sen jälkeen pyörittelemällä ne pankojauhoissa kunnes ne ovat kokonaan kuorrutettuja.

Mittaa öljy korkeareunaiseen pannuun ja kuumenna. Öljyn kuumuuden voi mitata pankojauhomurulla: öljy on tarpeeksi kuumaa, kun siihen tiputettu muru alkaa heti tirisemään ja ruskistuu rauhassa, mutta ei heti pala. Paista pihvit yksi kerrallaan kuumassa öljyssä rapeiksi ja kullanruskeiksi molemmilta puolilta ja nosta ne talouspaperille valumaan.

Voitele leipien toinen puoli majoneesilla ja toinen omenatonkatsukastikkeella. Asettele tonkatsukastikkeen päälle rapea kana- tai sienipihvi ja sen päälle muutama ruokalusikallinen hapankaalia. Paina päälle majoneesilla voideltu kansi ja leikkaa leipä keskeltä kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi leiväksi.

© Copyright - Rasilainen