Saikyo yaki – hapankaalilla ja misolla marinoitu kala

- À la Jouni Toivanen -

Ainekset neljälle

Marinoitu kala

  • 600 g kalafilettä (lohi, turska, makrilli, siika tms.)
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 50 g shiro miso -tahnaa
  • ½ dl miriniä
  • ½ dl sakea
  • 1 rasia Rasilaisen perinteistä hapankaalia
  • Vaahdotettua voita

Lisäksi

  • 4 kourallista lehtivihanneksia: lehtikaalia, mangoldia, pinaattia, sydänsalaattia, sikuria jne
  • 1 rkl yuzu ponzu -kastiketta
  • 2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Riisi

  • 2 dl sushiriisiä
  • Vajaa 3 dl vettä
  • 3 rkl awase-su- eli sushi-etikka-sekoitusta
  • 2 rkl kurkuma-inkiväärihapankaalia

Ohjeet

Leikkaa kalafile 150 g annospaloiksi ja ripottele suola tasaisesti kaloille. Anna suolaantua 20 minuutin ajan ja huuhtele kalanpalat tämän jälkeen sakella. Kuivaa hyvin talouspaperilla.

Sekoita marinadin ainekset eli misotahna, mirin ja sake. Sekoita marinadi fileisiin ja anna marinoitua vähintään 24 tuntia.

Laita uuni lämpenemään ylälämmölle 250 asteeseen.  Pyyhi kalanpalat talouspaperilla, älä huuhdo. Laita ne uunivuokaan ja lisää vaahdotettua voita nokareet fileiden päälle. Paahda kuumassa uunissa 8-12 minuuttia riippuen kalasta ja fileen paksuudesta. Voit käyttää myös sisälämpömittaria (lohi 42 astetta, turska 42 astetta, makrilli 43 astetta, siika 48 astetta).

Nosta kalanpalat toiseen astiaan vetäytymään ja lisää lehtivihannekset uunivuokaan voin joukkoon. Laita kasvikset uuniin pariksi minuutiksi, pyörittele ne voissa ja mausta yuzu ponzulla ja sesaminsiemenillä.

Tarjoile kala riisin kera. Huuhtele riisi hyvin ja laita se kattilaan tai riisinkeittimeen. Lisää kylmä vesi ja kiehauta riisi. Laita kansi päälle, siirrä kattila toiselle levylle ja käännä levy minimiteholle. Anna riisin hautua 10 minuuttia ja nosta sivuun. Anna hautua vielä kannen alla 10 minuuttia.

© Copyright - Rasilainen