Tuore hapankaalipiirakka tomaateilla

- À la Meri-Tuuli Väntsi -

Ainekset

Piirakkapohja

  • 200 g vehnäjauhoja
  • 100 g ruisjauhoja
  • 100 g kylmää voita
  • ½ tl suolaa
  • 1 ½ dl vettä

Täyte

  • 250 g ricottajuustoa
  • 100 g tuorejuustoa
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 prk Rasilaisen valkosipulihapankaalia tai perinteistä hapankaalia
  • 1 rkl tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
  • 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • mustapippuria

Tomaattisalaatti

  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • ½ valkosipulin kynsi
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 2 tl oliiviöljyä
  • 2 dl basilikan lehtiä
  • ripaus ruohosipulia
  • mustapippuria

Ohjeet

Taikinasta riittää 1-2 piirakkaan (8-12 palaa), riippuen astian koosta. Lopun taikinan voi kääriä kelmuun ja pakastaa. Pohjan voi myös paistaa valmiiksi jo edellisenä päivänä ja koota hieman ennen tarjoilua.

Piirakkapohja:

Kuutioi voi. Lisää jauhot ja suola. Nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi muruseokseen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää tarvittaessa vettä ruokalusikallinen kerrallaan, jos taikina tuntuu hyvin kuivalta. Kiedo taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa tunnin ajan.

Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pala ja peitä piiras. Peitä leivinpaperi piirakanpaistohelmillä (tai kuivilla herneillä tai pavuilla) ja paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 20 minuuttia. Ota piiras uunista ja anna jäähtyä hetken ennen kuin otat leivinpaperin ja painon pois piiraan pinnalta.

Täyte:

Tee hapankaalitäyte yhdistämällä kaikki ainekset keskenään. Laita jääkaappiin vetäytymään.

Tomaattisalaatti:

Leikkaa kirsikkatomaatit muutamaan osaan ja laita ne kulhoon. Raasta joukkoon valkosipuli. Ripottele päälle suola ja sokeri ja anna tomaattien mehustua 15 minuuttia huoneenlämmössä. Sekoita salaattia hyvin pohjan kautta ja lisää etikka ja oliiviöljy. Revi sen sekaan sormin basilikan lehtiä ja lisää halutessasi myös hienonnettua ruohosipulia. Mausta salaatti mustapippurilla.

Kokoa piiras levittämällä pohjalle hapankaalitäyte 2-3 cm kerrokseksi. Lisää päälle tomaattisalaatti. Anna piiraan levätä 30 minuuttia ennen tarjoilua.

© Copyright - Rasilainen