Grillattu possu ja perunahapankaali-gratiini

- À la Meri-Tuuli Väntsi -

Ainekset 4:lle

  • 1 porsaan sisäfilee
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 rkl Dijon-en-Grains -sinappia (karkeaa sinappia)
  • 1 tl Provencen yrttisekoitusta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviiniä
  • 600 g perunoita (uusia perunoita, jos saatavilla)
  • 1 purjo
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 25 g voita
  • ½ tl suolaa
  • 200 g Rasilaisen perinteistä hapankaalia
  • ½ dl kuivaa valkoviiniä
  • 100 g Gruyère AOP -juustoa
  • ruohosipulia

Ohjeet

Leikkaa possun sisäfileestä mahdolliset kalvot pois ja laita se metalliseen tai keraamiseen astiaan. Hiero suola, sinappi ja yrtit lihan pintaan. Lisää oliiviöljy ja valkoviini astiaan, pyöräytä lihaa nesteessä ja peitä ja laita se jääkaappiin marinoitumaan vähintään kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli. Pyöräytä lihaa pari kertaa marinoinnin aikana, jotta se maustuu tasaisesti.

Puolita perunat ja keitä ne kuorineen suolatussa vedessä kypsiksi, noin 12 minuuttia, jos kyseessä uudet perunat. Perunoiden kypsyessä puolita purjo pituussuunnassa ja pese se huolellisesti. Suikaloi purjo ja hienonna valkosipuli.

Kuumenna voi rautapannussa. Lisää purjo ja valkosipuli, kuullota ne pehmeäksi ja mausta suolalla. Lisää hapankaali, sekoita ja lorauta pannuun lopuksi valkoviini. Sammuta liesi. Painele keitetyt perunat pannuun. Raasta päälle reilu kerros juustoa.

Grillaa possun filee kokonaisena. Kun sen sisälämpötila on 53 astetta, ota liha grillistä ja kääri se folioon. Laita gratiini grilliin paahtumaan epäsuoraan lämpöön, sulje grillin kansi ja paahda gratiinia noin 10 minuuttia kunnes juusto on sulaa ja alkaa kuplimaan.

Voit valmistaa gratiinin halutessasi myös valkosipulihapankaalista. Possun voi myös kypsentää uunissa: laita se uunipellille ja grillaa 220-asteen lämmössä grillivastusten alla noin 15 minuuttia kääntäen lihan kerran paiston aikana. Ota liha ulos uunista, kun sen sisälämpötila on 53 astetta. Kääri liha kevyesti folioon ja anna levätä 10 minuuttia sillä välin, kun viimeistelet gratiinin uunissa.

© Copyright - Rasilainen